Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Ο Δήμος Ευρώτα βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Νομού Λακωνίας στην Πελοπόννησο. Συνορεύει βορειοδυτικά με τον Δήμο Σπάρτης, νοτιοδυτικά με τον Δήμο Ανατολικής Μάνης και νοτιοανατολικά με τον Δήμο Μονεμβασιάς, ενώ στην νότια πλευρά περιβρέχεται από τον Λακωνικό κόλπο. Η έκταση του Δήμου Ευρώτα είναι 654,3 τ.χλμ., το μήκος των ακτών του 17 χλμ. και ο πληθυσμός του αγγίζει τους 17.755 κατοίκους. Ο Δήμος απαρτίζεται από πολυάριθμα χωριά και έδρα του είναι η Σκάλα, η οποία απέχει 254 χλμ. από την Αθήνα και 41,5 χλμ. από την Σπάρτη.

Έκταση

654,3

τ.μ. χλμ.

Πληθυσμός

17.755

κάτοικοι

Θάλασσα

17 χλμ

ακτής

Κοινότητες

27

2 Δ.Κ. & 25 Τ.Κ.

Ο Δήμος πήρε το όνομά του από τον ποταμό Ευρώτα, που διασχίζει ολόκληρη την περιοχή και εκβάλλει στο Λακωνικό κόλπο. Το πλούσιο φυσικό περιβάλλον, το οποίο έχει δημιουργηθεί από τον ποταμό προσφέρει μια εξαιρετική ποικιλία χλωρίδας και πανίδας. Η εύφορη πεδιάδα σε συνδυασμό με το μεσογειακό κλίμα της περιοχής συντελούν στην πλούσια παραγωγή γεωργικών προϊόντων. Βασικές καλλιέργειες είναι η ελαιοκομία και τα εσπεριδοειδή. Στην περιοχή της Σκάλας και των γύρω περιοχών ευδοκιμεί η κύρια πηγή παραγωγής πορτοκαλιών Βαλέντσια στην Ελλάδα, υπαίθριων κηπευτικών και θερμοκηπίου, ενώ στα ορεινά τμήματα του Δήμου ανθίζει η κτηνοτροφία και η καλλιέργεια των ελιών Καλαμών.

Εσπεριδοειδή

150.000

τόνους μ.ε. παραγωγή

Ελαιόλαδο

20.000

τόνους μ.ε. παραγωγή

Κηπευτικά

25.000

τόνους μ.ε. παραγωγή

Ελιές

17.000

τόνους μ.ε. παραγωγή

Η ιστορία του Δήμου ξεκινά με ευρήματα νεολιθικής εποχής, διαπερνά όλες τις εποχές και παρουσιάζει ιδιαίτερη ακμή κατά την βυζαντινή εποχή, χαρίζοντάς μας αξιόλογα επισκέψιμα μνημεία, τα οποία έχουν διασωθεί στο πέρασμα των χρόνων. Μερικά από αυτά είναι η Ακραία, το Κάστρο Γερακίου, το Παλαιομονάστηρο, το Σπήλαιο των Αυγών.


Κατά τη διάρκεια του έτους στο Δήμο Ευρώτα πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις και αθλητικές δραστηριότητες, που αξιοποιούν το πολιτιστικό περιεχόμενο του Δήμου και τονίζουν τη σημασία της πολιτισμικής και πνευματικής του κληρονομιάς.


Ιστορία


Προσωπικότητες

 Νικοκλής, ο Ολυμπιονίκης από την Ακραία

 Ο Ολυμπιονίκης από την Ακραία, ο Νικοκλής, κατέκτησε πέντε νίκες σε πέντε αγωνίσματα δρόμου το 96 π.Χ. στηνΑρχαία Ολυμπία. Η περιοχή μας από το 1986 τιμά τον μεγάλο αυτό αθλητή της αρχαιότητας με τα Νικόκλεια, ένα πολιτιστικό και αθλητικό γεγονός, που πραγματοποιείται με επιτυχία κάθε χρόνο τον Ιούλιο στη Γλυκόβρυση.
Τιμή και δόξα στην Ακραία, μια αρχαία πόλη στη σημερινή θέση Κοκκινιά, που κατά την αρχαιότητα υπήρχε ο ναός και το άγαλμα της Ήρας και που ιδρυτής της ήταν ο Ακρίας. Σήμερα ο αγώνας προς τιμή του Νικοκλή, γίνεται στην διαδρομή Ακραία – Γλυκόβρυση. Νικηφόρος Βρεττάκος

Νικηφόρος Βρεττάκος

Γεννήθηκε στις Κροκεές Λακωνίας την 1η Ιανουαρίου 1912. Έζησε τα παιδικά του χρόνια στο πατρικό του κτήμα στην Πλούμιτσα, κοντά στον Ταΰγετο, και τα μαθητικά του στις Κροκεές και το Γύθειο, από το Γυμνάσιο του οποίου αποφοίτησε. Νέος εγκαταστάθηκε στην Αθήνα για σπουδές που δεν πραγματοποίησε και άσκησε διάφορα επαγγέλματα ως ιδιωτικός υπάλληλος (1930-1938), έπειτα ως δημόσιος υπάλληλος (1938-1947) και ως φιλολογικός συντάκτης περιοδικών και εφημερίδων. Πήρε μέρος στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-1941 και ύστερα στην Εθνική Αντίσταση. Το 1954 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στον Πειραιά. Την περίοδο της δικτατορίας (1967-1974) έζησε αυτοεξόριστος σε χώρες της Ευρώπης.
Ο Νικηφόρος Βρεττάκος είναι ένας σημαντικός σύγχρονος Έλληνας ποιητής και ακαδημαϊκός, που σημάδεψε µε το έργο του τον εικοστό αιώνα. Διακρίνεται για το βαθύτατο ανθρωπισμό της ποίησής του και την ιδιομορφία των εμπνεύσεών του. Εξέδωσε περισσότερες από 15 ποιητικές συλλογές και αρκετά πεζά έργα, στα οποία εξυμνεί την αγάπη, την ειρήνη, τον ανθρωπισμό και το ελληνικό πνεύμα. Ποιήματά του μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες. Υπήρξε μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών. Πήρε μέρος σε πολλά ποιητικά συνέδρια και φεστιβάλ στο Λονδίνο, στην Αχρίδα της τότε Γιουγκοσλαβίας κ.ά. Τιμήθηκε με δύο Πρώτα Κρατικά Βραβεία (1940 και 1956), το Βραβείο Εθνικής Αντίστασης (1945), το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών(1976), το Βραβείο Ουράνη κ.ά. Το 1980 πραγματοποίησε τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του «αγνώστου ναυτικού» στο λιμάνι του Γυθείου.
Το 1987 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Ήταν κάτοικος Αθηνών και ομιλούσε Γαλλικά και Ιταλικά. Απεβίωσε στις 4 Αυγούστου του 1991. Ο Δήμος Αθηναίων απονέμει ένα λογοτεχνικό βραβείο στη μνήμη του. Το Αρχείο του έχει δωριθεί και σώζεται στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης.
Από τον Οκτώβρη του 2010 ο ποιητής της φύσης Νικηφόρος Βρεττάκος (1912-1991), αναπαύεται στην Πλούμιτσα, τον ορεινό οικισμό της Λακωνίας όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια αλλά και εκείνα της τρίτης ηλικίας. Ο γιός του Κώστας Βρεττάκος κατάφερε να υλοποιήσει το όνειρό του ποιητή για τη δημιουργία πνευματικού κέντρου στον οικισμό της Πλούμιτσας, ξανακτίζοντας το μισογκρεμισμένο πέτρινο σπίτι που αγναντεύει τον Ταΰγετο. Οι φίλοι του ποιητή (οικογένεια ντε Νόρα) έκτισαν ανοικτό θέατρο και αναστήλωσαν το γειτονικό ξωκλήσι. Το σπίτι και το θέατρο θα είναι διαθέσιμα σε καλλιτέχνες ως χώρος έμπνευσης και δημιουργίας.


Χρήστος Πιερράκος

Γεννήθηκε στη Σκάλα Λακωνίας στις 25 Ιανουαρίου 1940. Τελείωσε το Γυμνάσιο στη Σπάρτη, ενώ μέχρι την ηλικία των 18 ετών ζούσε στη Σκάλα. Το 1958 ξεκινά την ενασχόλησή του με τον αθλητισμό. Πρώτη του διάκριση στο άλμα εις ύψος στους Παμπελοποννησιακούς Σχολικούς Αγώνες, όπου κατέλαβε την 3η θέση.
Το 1959 ήλθε στην Αθήνα, γράφτηκε στον Εθνικό Γυμναστικό Σύλλογο και ασχολήθηκε με τον ακοντισμό. Τον ίδιο χρόνο έγινε πρωταθλητής εφήβων με 59,60μ. Από το 1961-1965 ήταν πρωταθλητής Ελλάδας και στα χρόνια αυτάκατέρριψε 12 φορές το δικό του πανελλήνιο ρεκόρ. Το 1964 έλαβε μέρος στους Βαλκανικούς Αγώνες στο Βουκουρέστι, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση με επίδοση 77,30μ. Σημειωτέον, είναι ο πρώτος μεταπολεμικός Βαλκανιονίκης στο αγώνισμα του ακοντισμού. Αυτή του η επίδοση, ήταν το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο. Με επίδοση 75,80μ. προκρίθηκε στους τελικούς μεταξύ 32 αθλητών, καταλαμβάνοντας την 5η θέση. Στους τελικούς το απόγευμα της ίδιας ημέρας τραυματίστηκε και παρά την απαγόρευση των γιατρών, έλαβε μέρος και έριξε το ακόντιο στα 72,86μ., καταλαμβάνοντας τη 10η θέση. 
Είχε την τιμή να παραδώσει την Ολυμπιακή Φλόγα στην Οργανωτική Επιτροπή του Μεξικό το 1968. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972, παρευρέθηκε ως επίσημος καλεσμένος της Οργανωτικής Επιτροπής για την προσφορά του στον αθλητισμό. Από το 1972 μέχρι το 1989 ασχολήθηκε με την προπονητική, ενώ από το 1986 μέχρι σήμερα ασχολείται με το βετερανισμό με πολλές διακρίσεις παγκοσμίως. 
Προς τιμήν του ακοντιστή Ολυμπιονίκη Χρήστου Πιερράκου, διεξάγονται τα Πιερράκεια, αγώνες στίβου παίδων και παμπαίδων. Διοργανώνονται από τον Γυμναστικό Αθλητικό Σύλλογο Σκάλας (Γ.Α.Α.Σ), υπό την αιγίδα του Δήμου Ευρώτα. Διεξάγονται για τρεις ημέρες στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου και λαμβάνουν χώρα στο Δημοτικό Στάδιο Βλαχιώτη.


Πώς να φτάσετε στο Δήμο Ευρώτα

Έδρα του Δήμου Ευρώτα είναι η Σκάλα, η οποία απέχει 254 χλμ. από την Αθήνα και 41,5 χλμ. από την Σπάρτη. Η πρωτεύουσα του Νομού Λακωνίας, καθώς και η έδρα του Δήμου Ευρώτα η Σκάλα είναι προσβάσιμη με ΚΤΕΛ.

Κορυφή
Μεγέθυνση γραμματοσειράς
Copy link
Powered by Social Snap