Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

5ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παγκρατίου Αθλήματος

Μια ιδιαίτερη εμπειρία υπήρξε για το Δήμο Ευρώτα και το Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης & Αθλητισμού “ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ”, η συνδιοργάνωση με την Ε.Ο.Π.Α., το Τ.Ο.Δ.Α. και τον “Α.Σ. Νικοκλής” του 5ου Παγκοσμίου Παγκρατίου Αθλήματος, που διεξήχθη από τις 16 έως τις 18 Νοεμβρίου, στο Κλειστό Γυμναστήριο Βλαχιώτη.

Η “πολύχρωμη” τελετή έναρξης πουπραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα, στο κατάμεστο Κλειστό Γυμναστήριο, σκηνοθετημένη από την κα Ειρήνη Κονιδάρη, προσέφερε θέαμα υψηλής αισθητικής. Ήταν ένα κράμα εικόνων από την αρχαία και τη σύγχρονη Ελλάδα, μοναδικά και περίτεχνα συζευγμένο, που προσέφερε θέαμα υψηλής αισθητικής. Μία τελετή η οποία “μύριζε” Ελλάδα από την αρχή μέχρι το τέλος, αναδεικνύοντας την αγάπη της χώρας μας για τον αθλητισμό και την κουλτούρα.

Μετά την παρέλαση συνολικά 500 αθλητών από 32 χώρες ακολούθησε η επίσημη κήρυξη των αγώνων από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κο Τατούλη και ο συγκινητικός χαιρετισμός του Προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Παγκρατίου Αθλήματος (Ε.Ο.Π.Α.) κου Μαζαράκη, που περιελάμβανε την ιστορική αναδρομή στη ”γέννηση” του Παγκρατίου, στη Σπάρτη.

Με τη φράση του αρχαίου συγγραφέα Φιλόστρατου ξεκίνησε το λόγο του ο Γιάννης Γρυπιώτης: “Κάλλιστον των εν Ολυμπία (αθλημάτων), το Παγκράτιον” προσθέτοντας εμφατικά: ”και ο Ευρώτας το συνεχίζει”, ενώ απέσπασε θερμό χειροκρότημα όταν ανακοίνωσε την πρόθεση και επιδίωξη του Δήμου να φιλοξενεί σταθερά κάθε τέσσερα χρόνια τη διοργάνωση. Εξέφρασε παράλληλα την επιθυμία όλων, το διαχρονικό αυτό άθλημα να συμπεριληφθεί στα Ολυμπιακά Αθλήματα και μίλησε για την “ψυχή των δημοτών του, εντός της οποίας υπάρχει όχι μόνο ο Ευρώτας, αλλά η Ελλάδα, με την ιστορία και τον πολιτισμό της”.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κος Διαμαντάκος, έκανε την απαραίτητη μεστή περιγραφή της πλούσιας ιστορίας και ξεχωριστής γεωμορφίας του Ευρώτα, αφού στόχος εξ’ αρχής της αθλητικής διοργάνωσης, ήταν η σύνδεση και αξιοποίησή της με το πολιτιστικό υπόβαθρο της περιοχής.

Αξιοσημείωτο ήταν το καλλιτεχνικό κομμάτι της εκδήλωσης, με μια υποδειγματική επίδειξη του αθλήματος από παιδιά, καθώς και τα χορευτικά που παρουσιάστηκαν από όλη την Ελλάδα. Μεταξύ των εκπλήξεων που είχαν ετοιμάσει οι διοργανωτές, ήταν η 6χρονη σημαιοφόρος των αγώνων που παρέδωσε τη σημαία στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου για να κηρύξει την έναρξη των αγώνων, η ομάδα του Νικοκλή που κέρδισε το χειροκρότημα, αλλά και το μήνυμα που δόθηκε στο τέλος της εκδήλωσης για την εθελοντική αιμοδοσία (στον Ευρώτα θα ”χτυπήσει” η καρδιά της 26ης Αμφικτυονίας εθελοντών αιμοδοτών, το 2013).

Παρέστησαν, μεταξύ πολλών άλλων, η Βουλευτής Λακωνίας κα Πατριανάκου, η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, ο Πρόεδρος του Π.Σ. Πελ/νησου, περιφερειακοί σύμβουλοι, οι Δήμαρχοι Μονεμβασίας και Τρίπολης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ευρώτα, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πολεμικών Τεχνών από τη Βόρεια Κορέα, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Αθλητισμού Ρουμανίας (ο Δήμος Calimanesti είναι εταίρος και αδελφοποιημένος με το Δήμο μας).

Ο Δήμος Ευρώτα ευχαριστεί θερμά όλους όσοι συνετέλεσαν στην επιτυχή έκβαση των αγώνων, ιδιαίτερα τους εθελοντές η συνεισφορά των οποίων υπήρξε καθοριστική, την Ε.Ο.Π.Α. και τον “Α.Σ. Νικοκλής” για τη συλλογική εργασία που κατέβαλλαν, μέσα σε κλίμα σύμπνοιας και άψογης συνεργασίας.

Κορυφή
Μεγέθυνση γραμματοσειράς
Copy link
Powered by Social Snap