ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΕΥΡΩΤΑ – ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΕΥΡΩΤΑ – ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα διεξήχθησαν οι διήμερες επετειακές εκδηλώσεις για τα 10 χρόνια από την ίδρυση και λειτουργία του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού Ευρώτα, παρουσία του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος, Αντιστράτηγου κ. Γεώργιου Πουρναρά.

Ειδικότερα, το Σάββατο 18 Νοεμβρίου διεξήχθη στο Πνευματικό Κέντρο Σκάλας Δήμου Ευρώτα, ημερίδα με θέμα : «10 Χρόνια Εθελοντικός Πυροσβεστικός Σταθμός Ευρώτα: Η συμβολή του Εθελοντισμού στην αντιμετώπιση των ακραίων φαινομένων από την Κλιματική Αλλαγή».

Χαιρετίζοντας την ημερίδα, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας & Σπάρτης, κ. Ευστάθιος, ο οποίος είχε τελέσει τα εγκαίνια του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού Ευρώτα πριν δέκα χρόνια, απέδωσε εύσημα στον αγώνα που δίνουν οι εθελοντές πυροσβέστες. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Εύγε και μπράβο στα παιδιά που δίνουν όλο τον εαυτό τους και δίνουν το ευλογημένο παρών όταν η ανάγκη τα καλέσει», τονίζοντας ότι «η Αγάπη είναι η μεγαλύτερη αρετή. Πρέπει να την προσφέρουμε χωρίς όρους και όρια».

Ο Δήμαρχος Ευρώτα, κ. Δήμος Βέρδος ευχαρίστησε όλους τους εθελοντές, οι οποίοι, όπως είπε, θυσιάζουν τον προσωπικό τους χρόνο για να  προσφέρουν κοινωνικό έργο στους συνδημότες τους. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην ίδρυση του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού Ευρώτα, ο οποίος βρίσκεται στην Κοινότητα Μυρτιάς, τονίζοντας ότι το εγχείρημα αυτό προήλθε από το γεγονός ότι καταγράφονταν πολλά συμβάντα στην περιοχή και ο Δήμος Ευρώτα στερούνταν Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Έκανε ιδιαίτερη μνεία στη συμβολή του σημερινού Διοικητή της Π.Υ. Γυθείου, κ. Κωνσταντίνο Γραφάκο και τον τότε Αντιδήμαρχο, κ. Βασίλειο Μπαλαμπάνο, λέγοντας ότι οι τρεις τους προώθησαν και πέτυχαν τη δημιουργία και τη λειτουργία του Εθελοντικού Σταθμού.

Ο κ. Βέρδος, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος, Αντιστράτηγο κ. Γεώργιο Πουρναρά για την παρουσία του στις επετειακές εκδηλώσεις για την ίδρυση του Εθελοντικού Σταθμού, ενώ δεν παρέλειψε να θέσει εκ νέου προς τον Αρχηγό το ζήτημα της λειτουργίας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο Δήμο Ευρώτα, λέγοντας ότι: «Σε καμία περίπτωση οι εθελοντές δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τους μόνιμους πυροσβέστες και τη μόνιμη Πυροσβεστική Υπηρεσία. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε ήδη υποβάλλει προς το Αρχηγείο εμπεριστατωμένο φάκελο με τον οποίο ζητάμε τη λειτουργία μόνιμης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας».

Από την πλευρά του, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος, Αντιστράτηγος, κ. Γεώργιος Πουρναράς, αναφέρθηκε γενικότερα στην αξία του εθελοντισμού στο πυροσβεστικό σώμα και ειδικότερα στον Εθελοντικό Πυροσβεστικό Σταθμό Ευρώτα, λέγοντας ότι σήμερα υπηρετούν σε αυτόν 42 εθελοντές πυροσβέστες και 5 μόνιμοι υπάλληλοι. «Το έργο που επιτελείτε είναι σπουδαίο, καθώς ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής», δήλωσε ο Αρχηγός, προσθέτοντας ότι «οι εθελοντές μας συμβάλλουν τόσο στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, όσο και στην αύξηση της κοινωνικής εμπιστοσύνης. (…) Γίνεστε παράδειγμα για όλους εμάς. Σας είμαστε ευγνώμονες και σας ευχαριστούμε για ό,τι προσφέρετε», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος προς τους εθελοντές. Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο Αρχηγός του Π.Σ. αναφέρθηκε την κοινή πορεία που είχαν στο Σώμα ο ίδιος και ο Δήμαρχος Ευρώτα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο όρκος που είχε δώσει ως πυροσβέστης είναι ο ίδιος με αυτόν που έχει δώσει ως Δήμαρχος: η αγάπη προς τον συνάνθρωπο.

 Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν οι βουλευτές Λακωνίας, κ.κ. Νεοκλής Κρητικός και Αθανάσιος Δαβάκης, οι οποίοι ευχαρίστησαν τους εθελοντές πυροσβέστες για την προσφορά τους, τονίζοντας την ανάγκη υποστήριξης των αιτημάτων τους. Ειδικά ο κ. Δαβάκης ζήτησε την έμπρακτη στήριξη των εθελοντών από την Πολιτεία, υπενθυμίζοντας ότι ο Εθελοντικός Πυροσβεστικός Σταθμός Ευρώτα είναι ο πρώτος στη Λακωνία και όλη την Ελλάδα.

Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γυθείου και εκ των πρωτεργατών της ίδρυσης του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού Ευρώτα, Αντιπύραρχος, κ. Κωνσταντίνος Γραφάκος, παρουσίασε ένα σύντομο ιστορικό του Σταθμού, την κοινωνική δράση του, όπως τη συμμετοχή εθελοντών σε αιμοδοσίες ή τη συμβολή τους στη συγκέντρωση αγαθών για πληγέντες συμπολίτες μας, καθώς και την επιτυχή δράση του επί του πεδίου, με άμεσες επεμβάσεις σε σημεία εκδήλωσης πυρκαγιών. Παράλληλα, ο κ. Γραφάκος αναφέρθηκε και στις συνδυασμένες δράσεις της Π.Υ. Γυθείου και του Εθελοντικού Σταθμού στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών για τον εθελοντισμό, την πυροσβεστική παιδεία και την πρόληψη, ως αναγκαία συστατικά για την αντιμετώπιση των ακραίων φαινομένων ως απόρροια και της κλιματικής αλλαγής.

Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε εξίσου αναλυτική η παρουσίαση του πρώην Διευθυντή της Διεύθυνσης Υδάτων Πελοποννήσου, κ. Δημήτριου Μήλιου, ο οποίος έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι το Πυροσβεστικό Σώμα αποτελεί κεντρικό μοχλό Πολιτικής Προστασίας: «Σήμερα οι Πυροσβέστες είναι σε έναν διαρκή και καθημερινό πόλεμο», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η Πολιτεία πρέπει να λάβει μέριμνα, προκειμένου να διευκολύνει τους εθελοντές στο ρόλο τους. Ο κ. Μήλιος αναφέρθηκε στη Κλιματική Αλλαγή, στις επιπτώσεις που έχουν στην καθημερινότητά μας και στο ρόλο της Πολιτικής Προστασίας στο επίπεδο της πρόληψης και της αντιμετώπισης των επιπτώσεών της και κυρίως σε ό,τι αφορά στα πλημμυρικά φαινόμενα.  

Ακολούθησε η τελετή απονομής τιμητικών πλακετών προς τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, τον πρώην Διευθυντή της Διεύθυνσης Υδάτων Πελοποννήσου και φυσικά σε εκπροσώπους εθελοντών πυροσβεστών με πολυετή δράση και συνεισφορά προς το κοινωνικό σύνολο.

 

Άσκηση «ΕΥΡΩΤΑΣ 2023» στα Τρίνησα

 

Στο πλαίσιο των 10 ετών επιτυχούς δράσης του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού Ευρώτα, την Κυριακή 19 Νοεμβρίου, διεξήχθη η άσκηση «ΕΥΡΩΤΑΣ 2023» στην περιοχή των Τρινήσων, από το τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ευρώτα, σε συνεργασία με την Π.Ε. Λακωνίας και την ΔΙ.Π.Υ.Ν. Λακωνίας.

Η άσκηση, την οποία παρακολούθησε από κοντά ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος, είχε ως θέμα τη «διαχείριση κρίσεως από πλημμυρικά φαινόμενα» και στόχευση στη διαχείριση για:

  • Την αντιμετώπιση και τον απεγκλωβισμό ατόμων από πλημμυρισμένη περιοχή προς ασφαλές σημείο, με τη χρήση διασωστικών σχοινιών.
  • Τον απεγκλωβισμό τραυματιών από τροχαίο ατύχημα.
  • Την απομάκρυνση και τον απεγκλωβισμό ατόμων από πλημμυρισμένη περιοχή προς ασφαλές σημείο με τη χρήση διασωστικής λέμβου.

Αξιοσημείωτη υπήρξε η συνδρομή της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Λακωνίας, του παραρτήματος Λακωνίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, καθώς και των εθελοντών Πυροσβεστών του Δήμου Ευρώτα, από τον Εθελοντικό Πυροσβεστικό Σταθμό Μυρτιάς και το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κροκεών. Ο Δήμος Ευρώτα διατυπώνει τις ευχαριστίες του σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, περιλαμβανομένων των Αστυνομικών Αρχών και ιατρικού προσωπικού, για τη συμμετοχή τους στο πλαίσιο της άσκησης.