ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ 197ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΜΟΝΑΣΤΗΡΟΥ ΒΡΟΝΤΑΜΑ

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ 197ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΜΟΝΑΣΤΗΡΟΥ ΒΡΟΝΤΑΜΑ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα διεξήχθησαν και φέτος, το διήμερο 14-15 Σεπτεμβρίου, οι εορταστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσαν ο Δήμος Ευρώτα και το Συμβούλιο της Κοινότητας Βρονταμά, τιμώντας τη μνήμη των πεσόντων του Παλαιομονάστηρου.

Η 197η επέτειος του ολοκαυτώματος του Παλαιομονάστηρου, που αποτελεί πλέον θεσμό και κομβικό γεγονός στα πολιτιστικά δρώμενα της Λακωνίας, εξέπεμψε τα μηνύματα της τόλμης και της σύμπνοιας. Το Παλαιομονάστηρο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής αλλά κι ευρύτερα της ελληνικής ιστορίας, καθώς έχει χαρακτηριστεί και επίσημα από την Πολιτεία ως ιστορικό-διατηρητέο μνημείο.

«Χρέος  μας είναι να τιμούμε τους ένδοξους νεκρούς μας, οι οποίοι θυσιάστηκαν για να ζούμε ελεύθεροι. Αποτίουμε σήμερα φόρο τιμής στους προγόνους μας», δήλωσε ο Δήμαρχος Ευρώτα, κ. Δήμος Βέρδος και συμπλήρωσε: «Κρατάμε τη θυσία των Βρονταμιτών ως φυλακτό και βαριά παρακαταθήκη για το έθνος μας. Γι’ αυτό και κάθε χρόνο αναβαθμίζουμε τις εορταστικές εκδηλώσεις, διαφυλάσσοντας ζωντανά τα ιδανικά και τις αξίες τους».

Να σημειωθεί ότι την παραμονή της επετείου, στις 14 Σεπτεμβρίου, διεξήχθη ο καθιερωμένος 12ος «Δρόμος Θυσίας». Πλήθος κόσμου, μικροί και μεγάλοι, περπάτησαν από τον Βρονταμά  και έφτασαν να προσκυνήσουν και να αποτίσουν φόρο τιμής στη μνήμη των πεσόντων. Εκεί τους περίμενε ο Δήμαρχος Ευρώτα, ο οποίος τους συνεχάρη, απονέμοντάς τους αναμνηστικό μετάλλιο.

Οι εκδηλώσεις μνήμης συνεχίστηκαν το βράδυ στην πλατεία Βρονταμά, με την προβολή ιστορικού αρχειακού υλικού για τη θυσία των Βρονταμιτών. Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από τη Λαογραφική Ομάδα Λακωνίας και ειδικότερα από τα παιδιά τμήματα παραδοσιακών χορών, με τη συμμετοχή του χορευτικού Γερακίου, καθώς και η χορωδία «Λιόπετρα» του συλλόγου Νέοι Ορίζοντες.