ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΥΡΩΤΑ, Κ. ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΥΡΩΤΑ, Κ. ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, ο Δήμαρχος Ευρώτα, κ. Δήμος Βέρδος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ πριν από περίπου 30 χρόνια, όχι για να τονίσει τη σωματική ή διανοητική διαφορετικότητα του περίπου 10% των συνανθρώπων μας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κινητικά ή διανοητικά προβλήματα, αλλά κυρίως για να αφυπνίσει όλη την κοινωνία. Όλους εμάς που, ακόμη και άθελά μας, διαχωρίζουμε και αντιμετωπίζουμε όσους συνανθρώπους μας δεν θεωρούμε ότι πληρούν τα απόλυτα κριτήρια της αρτιμέλειας, ή της ψυχικής υγείας, ως πραγματικά ανάπηρους.   

Άλλωστε, το ζήτημα δεν μπορεί να περιορίζεται στο πώς αντιμετωπίζει μόνον η Πολιτεία, το κράτος και οι φορείς του όσους έχουν αναπηρίες, αλλά και στο πώς συμπεριφερόμαστε ως κοινωνία και ο καθένας ξεχωριστά απέναντι στα άτομα με αναπηρίες. Σε τελευταία ανάλυση όλοι εμείς συγκροτούμε αυτή την Πολιτεία.

Σε επίπεδο Δήμου Ευρώτα, έως σήμερα έχουμε μεριμνήσει ώστε οι συμπολίτες μας που έχουν κινητικά προβλήματα να έχουν πρόσβαση στην παραλία Έλους, όπου έχει κατασκευαστεί ειδικός διάδρομος και έχει τοποθετηθεί αμαξίδιο για τη διευκόλυνσή τους.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουμε στη νέα γενιά, η οποία έρχεται από νωρίς αντιμέτωπη ακόμη και με τον ρατσισμό. Στον Δήμο μας και ειδικότερα στην περιοχή του Περιστερίου, λειτουργεί το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης  (Ε.Ε.Ε.ΕΚ.). Πρόκειται για ένα σχολείο πλήρως στελεχωμένο με Εκπαιδευτικό προσωπικό, με Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό και με Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό. Η φοίτηση είναι εξαετής και υπάρχει η δυνατότητα να εγγραφούν ΑμΕΑ απόφοιτοι δημοτικών σχολείων γενικής και ειδικής εκπαίδευσης. Η εκπαίδευση είναι δικαίωμα όλων και τα Ε.Ε.Ε.ΕΚ. παρέχουν στα παιδιά με αναπηρίες τη δυνατότητα για ισότιμη πρόσβαση σε αυτή χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις.

Επιπλέον, έχει τοποθετηθεί ειδική ράμπα πρόσβασης και ειδικές τουαλέτες στο Γυμνάσιο και Λύκειο Σκάλας, καθώς και ειδικές τουαλέτες στο Γυμνάσιο και Λύκειο Βλαχιώτη.

Ουδείς ισχυρίζεται ότι το ζήτημα της ισότιμης πρόσβασης των ΑμΕΑ στις δυνατότητες που παρέχονται σε όλους εμάς, είναι ένα ζήτημα που έχει επιλυθεί. Πολλές παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν για να διευκολύνουν περαιτέρω τη ζωή και την καθημερινότητα των συνανθρώπων μας με αναπηρίες. Θα ήθελα, λοιπόν, να διαβεβαιώσω ότι υπάρχει η βούληση για τη δημιουργία περισσότερων δομών και υπηρεσιών, οι οποίες να στηρίζουν ουσιαστικά, χωρίς εξαιρέσεις και προκαταλήψεις, όλους τους συνδημότες μας και προς αυτή την κατεύθυνση αναπτύσσουμε την πολιτική μας».