ΤΕΛΕΤΗ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΕΥΡΩΤΑ ΚΑΙ GAU-ALGESHEIM ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

ΤΕΛΕΤΗ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΕΥΡΩΤΑ ΚΑΙ GAU-ALGESHEIM ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Με ξεκάθαρη τη βούληση της εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Σκάλας, η Τελετή Αδελφοποίησης του Δήμου Ευρώτα με τον Δήμο Gau-Algesheim της Γερμανίας.

Καλωσορίζοντας τον Δήμαρχο της πόλης Gau-Algesheim και τα μέλη της γερμανικής αντιπροσωπείας, ο Δήμαρχος Ευρώτα, κ. Δήμος Βέρδος επισήμανε τη σπουδαιότητα του εργαλείου της αδελφοποίησης, τονίζοντας ιδιαίτερα το γεγονός ότι πρόκειται για κάτι περισσότερο από μια τυπική διαδικασία. Αυτό που «μας ενώνει πραγματικά είναι ο κοινός στόχος για μια καλύτερη ζωή στον κάθε τόπο, στην κάθε πόλη και στο κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι στόχος είναι η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως για παράδειγμα στους τομείς του Πολιτισμού, του Αθλητισμού, του Τουρισμού και του Εμπορίου, ειδικά μέσω επιχειρηματικών συνεργασιών στον αγροδιατροφικό τομέα, καθώς και στο πεδίο της Πολιτικής Προστασίας, δεδομένων των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η αδελφοποίηση των Δήμων Ευρώτα και Gau-Algesheim θα αποβεί μόνιμη και σταθερή μέσα στο χρόνο.

«Η διαδικασία αδελφοποίησης μεταξύ δήμων που έχουν κοινές αναφορές και συνισταμένες, προάγει την παγκόσμια διαδημοτική συνεργασία, την ανταλλαγή απόψεων με στόχο την εύρεση βέλτιστων πρακτικών και πάνω από όλα την μεταξύ τους φιλία», δήλωσε, μεταξύ άλλων, κατά τον σύντομο χαιρετισμό του, ο Βουλευτής ΝΔ Λακωνίας, κ. Νεοκλής Κρητικός, τονίζοντας ότι είναι «χρέος μας η ενθάρρυνση, η προώθηση και η στήριξη τέτοιων πρωτοβουλιών».

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λακωνίας, κ. Σταύρος Αραχωβίτης, χαιρέτησε την πρωτοβουλία της «ένωσης» του «Ευρώτα με τον Ρήνο», των δύο ιστορικών ποταμών που εξακολουθούν να αποτελούν σημείο αναφοράς των δύο πόλων, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αδελφοποίηση των δύο δήμων «θα επιτύχει πολλά περισσότερα από τα συνηθισμένα».

Μεταφέροντας χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, κ. Νίκων Τζινιέρης εξέφρασε τη βεβαιότητα για την ωφέλεια από τη συνεργασία και τις κοινές δράσεις των δύο δήμων. «Τη σημερινή ημέρα θα τη θυμόμαστε ως ημέρα  ειρήνης, φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των αδελφοποιημένων Δήμων», είπε χαρακτηριστικά.

Στην ενεργό συμμετοχή των πολιτών, ως προϋπόθεση για μια ουσιαστική αδελφοποίηση, αναφέρθηκε η κ. Πέγκυ Καραμπάτου, η οποία αποτέλεσε και τη «γέφυρα» για τη συνεργασία του Δήμου Ευρώτα με τον Δήμο Gau-Algesheim. «Δεν δίνουμε απλά τα χέρια και βάζουμε κάποιες υπογραφές. Θεσπίζουμε την σημασία της με επιτροπές, που όλοι μαζί, δήμος και πολιτεία, φορείς και κρατικοί μηχανισμοί, παράγοντες και θεσμοί θα συνεργαστούν για να ωφεληθούν», όπως τόνισε.

«Χαιρόμαστε για την αμοιβαία ανταλλαγή και φιλοξενία και προσβλέπουμε σε μία μακροχρόνια αμοιβαία συνεργασία», είπε ο Δήμαρχος του Gau-Algesheim, κ. Michael  Konig, μεταφέροντας τις θερμές ευχαριστίες του συνόλου του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης του.

Κάνοντας μια σύντομη παρουσίαση του Gau-Algesheim, ο κ. Konig αναφέρθηκε στις σύγχρονες προκλήσεις, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην κλιματική αλλαγή. «Πρέπει να δουλέψουμε, εστιάζοντας πάνω στις αιτίες της κλιματικής αλλαγής, προκειμένου να αλλάξουμε στρατηγική αλλά και συμπεριφορά (…).Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο ήρθαμε στη χώρα σας, για να συζητήσουμε για τις κοινές στρατηγικές που θα ακολουθήσουμε και να καταλήξουμε σε ένα κοινό αποτέλεσμα». Επίσης, αναφέρθηκε στην πρόκληση του ενεργειακού και  ανέλυσε τους βασικούς άξονες στρατηγικής του Gau-Algesheim.

Ακολούθησε σύντομη παρουσίαση του Δήμου Ευρώτα από τον Ειδικό Συνεργάτη, κ. Δημήτρη Κόικα, ενώ αμέσως μετά η Πρέσβειρα Οινοποιίας και Τουρισμού κ. Herrad Krenkel, αναφέρθηκε στα δεδομένα και τις προκλήσεις των πεδίων εποπτείας της.

«Ο Δήμος Ευρώτα, σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα, πρωτοπορεί στην ελληνική επικράτεια, στα θέματα Πολιτικής Προστασίας και Εθελοντισμού στο Πυροσβεστικό Σώμα», δήλωσε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γυθείου και υπεύθυνος για τη διαχείριση των Εθελοντικών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μυρτιάς και Κροκεών, Αντιπύραρχος Κωνσταντίνος Γραφάκος.

Ο κ. Γραφάκος εστίασε την προσοχή του στη σημασία του Εθελοντισμού, τονίζοντας ότι «σήμερα ο Δήμος Ευρώτα κατέχει την πρώτη θέση σε αριθμό Εθελοντών Πυροσβεστών στην Ελλάδα, αναλογικά με τον αριθμό των πολιτών στην περιοχή, με 70 περίπου εθελοντές πυροσβέστες» και «έχει υποστηρίξει πολλές φορές, ανάγκες σε συμβάντα-περιστατικά των γειτονικών Δήμων Σπάρτης και Ανατολικής Μάνης».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της εθελοντικής και Δημοτικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Gau-Algesheim, κ. Per Mayer, αναφέρθηκε στην οργάνωση και τη σημασία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Πολιτικής Προστασίας για το κρατίδιο Ρηνανίας-Παλατινάτου. Ειδικότερα, παρουσίασε τη δομή και διάρθρωση της Υπηρεσίας, κάνοντας μία σύντομη επισκόπηση της Πολιτικής Προστασίας και δίνοντας παραδείγματα ακραίων φαινομένων που καταγράφτηκαν στο παρελθόν. Επιπλέον, εστίασε την προσοχή του σε πιθανά σενάρια καταστροφών, αλλά και στην προετοιμασία, τον συντονισμό και τη διαχείριση κρίσεων.

Χαιρετίζοντας την αδελφοποίηση του Δήμου Ευρώτα και του Δήμου Gau-Algesheim, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας, κ. Ιωάννης Παναρίτης, αναφέρθηκε στην οικονομική δυναμική που παρουσιάζει η Λακωνία και χαρακτήρισε τον Δήμο Ευρώτα ως «μια χαρισματική περιοχή που (…) φημίζεται για τα προϊόντα του τόσο εντός Νομού, όσο και εκτός, με δυναμική παρουσία στις ξένες αγορές μέσω των εξαγωγών». Επίσης, αναφέρθηκε στο επιχειρείν του Δήμου Ευρώτα και στις δυνατότητες που διανοίγονται.

Στη συνέχεια ακολούθησε η τελετή υπογραφής των Πρωτοκόλλων Αδελφοποίησης από τους Δημάρχους Ευρώτα και Gau-Algesheim, καθώς και η ανταλλαγή τιμητικών πλακετών και δώρων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε υπό τους ήχους και χορούς μελών του Χορευτικού Ομίλου Σκάλας, οι οποίοι έδωσαν στη γερμανική αντιπροσωπεία μία γεύση της ελληνικής και Λακωνικής παράδοσης.

Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση της αδελφοποίησης παραβρέθηκαν, επίσης, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι Ευρώτα, Πρόεδροι Κοινοτήτων του Δήμου Ευρώτα ο Διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Σπάρτης και ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ευρώτα, εκπρόσωποι του Συλλόγου Γυναικών Βλαχιώτη και του Συλλόγου Νέοι Ορίζοντες Δήμου Ευρώτα, καθώς και πλήθος παραγωγών και μελών της επιχειρηματικής κοινότητας.